Tomass Dž.Stenlijs; Viljams D.Danko "Miljonārs tepat kaimiņos"

Turpmāk lasāmie teksti ir citāti no grāmatas..piebildīšu vēl to, ka grāmata "Būt miljonārei" ir lasāmāka, šajā ir ļoti daudz dažādu rēķināšanu - par daudz, manuprāt.
__________________________________________________________________
Mūsdienās vairums (..) kļuvuši bagāti pirmajā paaudzē. Raksturīgi, ka šo cilvēku iekrāto mantu izputinājusi otrā vai trešā paaudze.

(..) ir spējuši ieaudzināt nākamajās paaudzēs tādas vērtības kā taupība, disciplīna, ekonomiskie sasniegumi un finansiālā patstāvība. Šīs vērtības ir raksturīgas arī vairumam miljonāru, kas tikuši uz priekšu pašu spēkiem.

Kopumā, jo ilgāk kādas citas zemes izcelsmes grupas pārstāvis dzīvojis Amerikā, jo labāk viņš vai viņā pilnīgi pielāgosies amerikāņu dzīvesveidam, kam raksturīgi augsti tēriņi.

Diemžēl daži cilvēki par citiem spriež pēc tā, kādus ēdienus, dzērienus, uzvalkus, pulksteņus, automašīnas un tamlīdzīgas lietas viņi izvēlās. Viņiem šķiet, ka ļaudis, kas ieņem augstu stāvokli, ir izsmalcināti pircēji. Taču vieglāk ir iegādāties preces, kas liecina par pārākumu, nekā gūt patiesus ekonomiskos sasniegumus. Ja laiks un nauda tiek ziedota, lai izskatītos pārāks par citiem, bieži vien ir jāpiedzīvo iepriekš paredzamas sekas: finansiālo lejupslīdi.


Kādi trīs vārdi raksturo pārticību? - Taupība, taupība un vēlreiz taupība!

Vebstera vārdnīcā vārds taupība ir definēts kā "rīcība, kurai raksturīga pārdomāta un ekonomiska līdzekļu izmantošana". Vārdam taupība pretējs vārds ir izšķērdība.

Taču televīzija un laikraksti turpina reklamēt šādu dzīvesveidu. Pārāk bieži jaunajos cilvēkos iepotē pārliecību, ka "tiem, kuriem ir nauda, to izšķērdīgi tērē" un, "ja jūs tā nedarāt, tātad jums tās nav".

Ņemiet vērā, ka kodēm, cigāru pelniem un citiem nejaušiem faktoriem vienalga, cik esat samaksājuši par savu vilnas uzvalku.

Vairums cilvēku nekad nekļūst bagāti vienas paaudzes laikā, ja viņu dzīvesbiedrs ir izšķērdīgs. Laulātais pāris nevar uzkrāt bagātību, ja viens no viņiem tērē pārāk daudz. Ir maz cilvēku, kuri ir spējīgi pretoties kārdinājumam tērēties un vienlaikus krāt. Vēl bēdīgāki ir gadījumi, kad izšķērdīgi ir abi - gan sieva, gan - vīrs

Vai esat kādreiz ievērojuši ļaudis, kas dienu no dienas lēnā solī skrien? Tie ir cilvēki, kuriem, šķiet, nav nepieciešams skriet. Bet tieši tāpēc viņi ir labā fiziskajā formā. Tie, kuri ir bagāti, strādā, lai saglabātu labu finansiālo stāvokli, bet tie, kuru finansiālais stāvoklis ir slikts, maz ko dara, lai to mainītu. Gandrīz visi ļaudis grib būt labā fiziskajā formā. Un vairums zina, kas ir nepieciešams, lai to iegūtu. Taču par spīti šīm zināšanām viņu fiziskais stāvoklis nekad neuzlabojas. Kāpēc? Tāpēc, ka viņiem vienkārši pietrūkst disciplinētības.

Esmu vienmēr izvirzījis mērķi. Man ir skaidri definēti mērķi dienai, nedēļai, mēnesim, gadam un visam mūžam. Es izvirzu mērķi pat vannas istabai.

Vai viņi ir laimīgi? Šāds jautājums par taupīgajiem miljonāriem tiek uzdots ļoti bieži. Jā, viņi ir laimīgi! Viņiem ir finansiāla drošība.


__________________________________________
Tagad četri jautājumi TEV - 

1. Vai jūsu mājsaimniecībai ir izstrādāts gada budžets?
2.Vai jūs zināt, cik jūsu ģimene katru gadu izdod par pārtiku, apģērbu un mājokli?
3.Vai jums ir skaidri definēti mērķi vienai dienai, nedēļai, gadam un visam mūžam?
4.Vai jūs veltāt daudz laika savu finanšu plānošanai nākotnē?

- vai vari atklāti un godīgi atbildēt ar 'jā' uz šiem jautājumiem..?
__________________________________________



(..) cenšas pārliecināt, ka viņa vecāki vienmēr bijuši pieticīgi ļaudis, kuriem nav bijis naudas, ko ieguldīt. Paanalizēsim šo viedokli. Viņa vecāki katru dienu izsmēķēja trīs paciņas cigarešu. Cik paciņu cigarešu viņi izkūpināja visā savā mūžā? Gadā ir 365 dienas, tātad viņi izlietoja aptuveni 1095 paciņas. Viņi smēķēja apmēram četrdesmit sešus gadus. Šo gadu laikā viņi izsmēķēja 50370 paciņas cigarešu. Cik laulātais pāris iztērēja par šīm cigaretēm? (..) - vairāk nekā savas mājas cenu!

 Pirmkārt - viņiem tiešām jāvēlās mainīties. Otrkārt, viņiem droši vien būs nepieciešama profesionāla palīdzība. Ideāli būtu, ja viņi sameklētu sertificētu  valsts grāmatvedi, kas veiktu finanšu plānošanu Šādam profesionālim jābūt ar ievērojamu pieredzi un jāprot sekmīgi mainīt sliktu bagātības uzkrājēju.

Neaizmirstiet, ka neizbēgama ir tikai nāve un nodokļi!

Vēl vairāk pārsteidzošā konstatējām intervijās ar atraitnēm - sliktām bagātības uzkrājējām. Daudzos gadījumos visu ilgo laulības dzīvi viņas ir bijušas mājsaimnieces. (..) "Mans vīrs vienmēr teica, lai par naudu neraizējoties (..) "Es vienmēr būšu šeit," viņš teica."

> VAI <

"Dārgā, Lora!
Es mīlu savu sekretāri. Mans advokāts iepazīstinās tevi ar detaļām. Vēlu Tev un bērniem labu veiksmi."
Diemžēl Loras neveiksmīgā laulība ar vīrieti, kuram pietrūka godprātības, galu galā pārvērta dzīvi viņai un bērniem. Tā kļuva daudz labāka!

Bagātību vieglāk ir uzkrāt, ja jūs nedzīvojat augsta prestiža rajonā.

Ja vēl neesat bagāts, bet kādreiz tāds vēlaties kļūt - nepērciet māju, kurai nepieciešama hipotēka, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz jūsu ģimenes uzņēmuma kopējos gada ienākumus.

Sāciet pelnīt un ieguldīt, tiklīdz esat kļuvuši pieauguši!

Pēc tam es uzdevu sev vienkāršu jautājumu:Vai "lepnums, ka man ir jauns auto ir 20'000$ vērts?" Mašīnas ir vienādas. Tātad atbilde ir 'nē'. Lepnums par jaunu automobīli nav 20'000$ vērts!"

Tie pašnodarbinātie, kuri darbā gūst labus panākumus, savu finansiālo stāvokli nekad neuzskata kā pašu par sevi saprotamu. Vairums pusmūža pašnodarbināto ir pieredzējuši gan labus, gan sliktus laikus.

(..) ir pārliecināti, ka finansiālā neatkarība ir svarīgāka nekā sociālais statuss.

Ja jūsu mērķis ir sevi finansiāli nodrošināt, pilnīgi iespējams, ka jūs to sasniegsiet. Bet, ja jūsu stimuls ir pelnīt naudu, lai to tērētu greznai dzīvei, jūs nekad tik daudz nenopelnīsit.

Nauda nekad nedrīkst mainīt cilvēka vērības. Nopelnītās naudas daudzums ir vienīgi sekmju lapa.Tas parāda, kā jūs strādājat.

Turīgie (..) joprojām izmanto savstarpējos kontaktus.

Rīkojies enerģiski!

Vispār - jo vairāk (..) saņem pieaugušie bērni, jo mazāk bagātības viņi uzkrāj, bet tie, kuriem tiek dots mazāk, uzkrāj vairāk.

Dāvanu saņēmējiem (..) bagāto vecāku pieaugušajiem bērniem šķiet, ka vecāku bagātība/kapitāls ir viņu ienākumi. (..) ienākumi, kurus var tērēt.

Lai kādi būtu jūsu ienākumi, vienmēr tērējiet mazāk, nekā varat atļauties!

(..) atgādinām, ka vissvarīgākais uzdevums ir mācīt bērnus būt taupīgiem. Ja cilvēki to neiemācās bērnībā, viņi, būdami pieauguši, parasti tērē ļoti daudz un nevar iztikt bez finansiāla atbalsta.

Ir vajadzīga liela drosme, lai strādātu apstākļos, kad algu saņem atkarībā no padarītā darba. Visbagātākajiem cilvēkiem ir drosme.

Esmu aizrāvies ar biznesu. Kad pamostos, katra diena ir izaicinājums. Es plānoju savu darbu (..) strādāju pie sava plāna. Lūk, kāpēc mans bizness sokas lieliski!

Znotiem nekad nevar pilnībā uzticēties, vienmēr pastāv šķiršanās varbūtība.

Izvēloties testamenta izpildītāju savam īpašumam, Greiama kungs sameklēja advokātu, kas viņam bija sens draugs. Viņš atklāja, ka "labāk, lai bērni ir nikni uz arbitru, nekā cits uz citu."

Bagātiem cilvēkiem patīk pavadīt brīvdienas kopā ar bērniem un mazbērniem, un daudzi no viņiem šādi iztērē lielas naudas summas.

Bērni var pārņemt uzņēmumu, bet nevar pārņemt intelektu!

Pašreiz ir daudz cilvēku [strādājošo], kuri dara darbu, kas viņiem nepatīk. Es jums teikšu godīgi, ka panākumus gūt var tikai tas, kurš dara to, kas viņam patīk, kurš nevar sagaidīt rītu, lai dotos uz biroju, un tas ir mans kritērijs. Man arī tā ir. Es nevaru sagaidīt rītu, lai dotos uz darbu!


Atrodiet savu nišu!
Nekad nesakiet saviem bērniem, ka jūs esat bagāti!
Slavējiet savu bērnu sasniegumus, vienalga cik lieli tie būtu!
Retāk apspriediet, ko katrs bērns un mazbērns mantos vai saņems kā dāvanu!
Vienalga cik bagāts jūs esat, māciet saviem bērniem būt disciplinētiem un taupīgiem!
__________________________________________

Populārākās (īsto) Amerikas miljonāru izvēlētās markas (sākot ar populārāko) un marka:

1.FORD (9.4%) - 
Ford F-150 Pickup
Ford Explorer

2.CADILLAC (8.8%) - 
Cadillac De Ville
Cadillac Fleetwood Brougham
 
3.LINCOLN (7.8%) - 
Lincoln Town

4.JEEP; LEXUS; MERCEDES (6.4% katrs) - 
Jeep Grand Cherokee
Lexus LS400
Mercedes-Benz S klase

5.OLDSMOBILE (5.9%) - 
Oldsmobile Olds 98

6.CHEVROLET (5.6%) - 
Chevrolet Suburban
Chevrolet Blazer

7. TOYOTA (5.1%) - 
Toyota Camry

8. BUICK (4.3%) - 
Buick LeSabre
Buick Park Avenue

9.NISSAN; VOLVO (2.9% katrs) - 
Nissan Pathfinder
Volvo 200 Series


10. CHRYSLER; JAGUAR (2.7% katrs)

Chrysler'ītis
Jaguar'šķiks
 __________________________________________
Tādi, lūk, secinājumi pēc grāmatas izlasīšanas. Ņemsim vērā, ka grāmata izdota 1996.gadā, un auto tops ir amerikāņu vidū, kas izvēlās pēc iespējas vairāk vietējos ražojumus. Un piešķīru auto markām (lielai daļai) jaunākos modeļus, kas pirms 16 gadiem vēl nebija..

1 komentārs:

  1. Paldies ! Ar savu izsklāstu iekārdināji mani vēl vairāk izlasīt šo darbu.
    Šobrīd lasu "Miljonāra prāts" un uzskatu to par ļoti labu tā paša autora darbu.

    AtbildētDzēst